Şimdi üye Ol
Engellihaklari.com.tr Sitesi, engelli hakları ile ilgili her başlıkta farkındalık, sürdürülebilirlik savunuculuk, lobicilik ve arabuluculuk platformudur. Sitemize üye olarak aramıza katılarsanız soru sorabilir, cevapları okuyabilir, sorulara cevap vererek destek vererek hak temelli, kapsayıcı, sürdürülebilir ve adil eşitlikçi bir dünya için yanımızda olmuş olursunuz. Engellihaklari.com.tr Sitesi, Türkiye’nin ilk engelliler haber sitesi yasadikca.com ve engelli istihdamı ve engelliler kariyer ve insan kaynakları sitesi engelsizkariyer.com tarafından desteklenmektedir.
Bir hesap oluşturun
Cevap ( 1 )
Lütfen bu cevabın neden rapor edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.
Kamuda çalışan engellilerin (memur ve sözleşmeli personel), nöbet muafiyet hakkı vardır. Ancak bu muafiyet, gece çalışma saatlerini, gece nöbeti ve gece vardiyasını kapsar. Devlet Memurları Kanunu 101. maddede “…engelli memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez” ifadesi yer alır. Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara göre sözleşmeli engelli çalışana isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. Bu mevzuatı dikkate aldığımızda; engelli kamu çalışanı, hafta sonları ve resmi tatil günlerinde gündüz mesaisi yaparlar. İsterlerse, gece nöbeti tutarlar, istemezlerse tutmazlar.
Bununla birlikte, engel durumu hafta sonu ya da tatil günlerinde gündüz saatlerinde nöbet tutmaya uygun olmayanlar, engel durumlarını belirtir bir dilekçe ile idareye başvurabilirler. Örneğin; tekerlekli sandalye kullanan bir çalışan, tek başına nöbet tutmakta zorlanabilir. Ya da görme engelli bir çalışanın durumu, tek başına nöbet tutmaya uygun olmayabilir.
Mevzuat açık olduğundan; en az %40 oranında engelli var ise bu çalışandan-idare tarafından- nöbet tutmayacağına dair ayrıca bir belge ya da sağlık kurul raporu istenmez.
Diğer personel mevzuatına baktığımızda aşağıdaki bilgiler önemlidir.
Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli için: Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Personel Yönetmeliği’nin 42.maddesine göre (12.12.2016); engelli memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.
TSK’da görev yapan memurlar için: TSK İç Hizmet Yönetmeliği 382. Madde (ı fıkrası) gereği engelli memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.
Yukarıdaki bilgilere rağmen, haksızlığa uğrayan çalışanların, idari başvuru ile haksızlığın giderilmesini isteme hakları vardır. Konu hakkında bilgi için bakınız: https://engelsizkariyer.com/BILGI-BANKASI/Engelli-Haklari/Engellilerin-Sikayet-Hak-Arama-Talep-Ve-Oneri-Sunma-Basvuru-Yollari-329
İdari başvuru için yazılan dilekçede, yazılması gereken ulusal ve uluslararası mevzuat vardır. Böyle bir durumda, hakları bilmek son derece önemlidir. Çalışma hayatında haklarını öğrenmek ve dilekçelerini güçlendirmek isteyenler linki tıklayabilirler. https://engelsizkariyer.com/BILGI-BANKASI/Engelli-Haklari/Engelli-Calisanlarin-Calisma-Hayatina-Iliskin-Haklari-32
Diğer yandan engelli yakını olan ailelerin, engelli yakınlarının günlük bakımını yapmak ya da yakınlarını özel eğitime götürüp getirmek için izne ihtiyaçları olacağı açıktır. Engelli yakını olan çalışanların izin ve nöbet muafiyet haklarını okumak için linki tıklayınız: https://engelsizkariyer.com/BILGI-BANKASI/Engelli-Haklari/Engelli-Cocugu-Yakini-Olan-Calisanlarin-Haklari-325