Zihinsel engelli kadınların kısırlaştırılması bir ayrımcılık mı? Yoksa koruma mı?
RaporlaLütfen bu soru ile ilgili eklemek veya paylaşmak istediğiniz düşüncelerinizi kısaca yazın.
Bu konuda neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi bekliyoruz.
Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
Engellihaklari.com.tr Sitesi, engelli hakları ile ilgili her başlıkta farkındalık, sürdürülebilirlik savunuculuk, lobicilik ve arabuluculuk platformudur. Sitemize üye olarak aramıza katılarsanız soru sorabilir, cevapları okuyabilir, sorulara cevap vererek destek vererek hak temelli, kapsayıcı, sürdürülebilir ve adil eşitlikçi bir dünya için yanımızda olmuş olursunuz. Engellihaklari.com.tr Sitesi, Türkiye’nin ilk engelliler haber sitesi yasadikca.com ve engelli istihdamı ve engelliler kariyer ve insan kaynakları sitesi engelsizkariyer.com tarafından desteklenmektedir.
Cevap ( 1 )
Lütfen bu cevabın neden rapor edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.
Bu her kes için değişebilecek ucu açık cevaplar içeriyor. Örneğin 2010 yılında bu konuda bir tartışma çok ses getirmişti.
Şöyle ki; Tartışmanın fitili, Kocaeli Sosyal Hizmetler Kurulu’nun toplantısında ateşlendi. Vali Ercan Topaca başkanlığında yapılan toplantıda konuşan diş hekimi Sevil Çağlar, “Maalesef zihinsel engelli kızlarımız tecavüze uğruyor ve çocuk dünyaya getiriyor. Bu, benim mahallemde bile yaşandı. Erkekler zihinsel engelli kıza inşaatta tecavüz ediyor. Kız hamile kalıyor ama bazı yollarla düşük yapmaya zorlanıyor. Çocuk doğsa bile bakma güçleri yok. Dünyada, bu durumdaki kızları kısırlaştırma tartışmaları var. Üniversitelerde kurulacak etik kurullar kısırlaştırma konusunu ele almalı” dedi.
Bireyin kendini olası risklere karşı koruyamadığı durumlarda aileleri korumak amaçlı kısırlaştırmayı tercih edebiliyor. Olası riskleri ortadan kaldırmak için. Oysa hamilelik süreci ortadan kalksa da burada istismar ve tecavüz önlenmediği sürece zihinsel engellilerin ortaya çıkartacağı istenmeyen durumlar önlenememiş olacaktır. Her ne olursa olsun. Ailelerin bilinçlendirilmesi, toplumsal farkındalığın arttırılması ile tam koruma sistemi ya da yaklaşımın benimsenmesi için çalışması gerekmektedir.
Örneğin doğabilecek çocuğa bakma şansı olmayan ağır engellillerin kontrollü evliliklerle bir araya getirildiği Avrupa’da kısırlaştırma da yapılmakta olduğunu duymuştum.
Aksi durumda her zihinsel engellinin ailelerinin rızası alınmadan ve sorulmadan kısırlaştırılması bir ayrımcılık olarak yerini alacaktır. Bu da kabul edilebilir bir durum değildir.