Engelli kişiler bedensel sağlıklarını korumak için neler yapmalı?

Raporla
Soru

Lütfen bu soru ile ilgili eklemek veya paylaşmak istediğiniz düşüncelerinizi kısaca yazın.

Raporla
İptal

Engelli kişiler bedensel sağlıklarını korumak için neler yapmalı?

Cevaplar ( 2 )

  1. Lütfen bu cevabın neden rapor edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

    Raporla
    İptal

    Her şeyden önce çok dikkat etmeli. Vücudunda alışık olmadığı bir durumla karşılaştığında mutlaka beklemek yerine doktora gitmelidir. Beslenmesine, eğer bir rahatsızlığı varsa sürekli doktor kontrolünde tutmasına, spor yapmasına ve stressden uzak durması gerekmektedir.

  2. Lütfen bu cevabın neden rapor edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

    Raporla
    İptal

    Tekerlekli Sandalyede oturan bedensel engelli kişiler devamlı oturduklarından dolayı kronik rahatsızlıklara daha çabuk yakalanabiliyorlar. Birçok tekerlekli sandalyedeki kişi de kronik böbrek rahatsızlığı, tansiyon, şeker ve obazite gibi sorunlar olabiliyor. Bundan dolayı bu hastalıklara yakalanmadan sağlığını korumak için yapılabilecekler sırasıyla şunlar olabilir.
    1- Bol su içmek
    2- Hissizlik olduğunda mesane doluluğu farkedelimeyebilir bundan dolayı iki, üç saatte bir tuvalete gitmek, tak yapanlar da mutlaka 4 saatte bir takını yaparak böbrek sorunlarına yakalanmadan dikkat etmeli.
    3- Kronik Böbrek rahatsızlığı olanlar ise yine aynı şekilde bol su içip, takını yapıp ayrıca sık sık maruz kalınan idrar yolu enfeksiyonlarının farkına varabilmek için idrar kültürü yaptırmalı, antibiyotik içmemek için ise, günde en az 2,5 litre suyu mutlaka tüketmeli ve haftada birkaç kez maydonoz çayı, yarım limon ile hazırlanıp tüketilerek idrar yolu enfeksiyonundan kendini korumalı.
    4- Tansiyon, şeker, kolostrol gibi rahatsızlıklar da olabilir bundan dolayı bunların kontrolu ihmal edilmeli, özellikle böbrek rahatsızlığının ileride tansiyon sorunu da yaratabileceği düşünülerek tuza dikkat edilmeli. Bu rahatsızlıklardan biri olduğunda ise ilaçlar düzenli kullanılma.
    5-Devamlı oturup hareketsizlik obazite sorununa da sebep olabilir bundan dolayı hamur içi, makarna, pilav, şekerli gıdalar gibi kiloya zemin hazırlayan yiyecekler mümkün olduğunca az tüketilmeli veya hiç tüketilmemeli.
    6- Vücutsal sağlığın korunması için egzersiz şart… Sporu yalnız sporcuların yaptığı düşünülmemeli ve yapılabilecek bir spor bulunmalı. Yürüyüş en iyi spordur denir ama tabi bu tekerlekli sandalyedeki kişiler için mümkün değil fakat yüzme, masa tenisi, tekerlekli sandalye basketbolu, mekik, fizik tedavi gibi yapabileceği herhangi bir sporu seçen engelli kişi bunu düzenli olarak hayatının önemli bir yerine koyarak yapmalı.
    7- Sağlığını korumak için devamlı araştırma içinde olmak, rutin doktor kontrolerini ihmal etmemek, gerektiğinde psikolojik destek almak, kendini olumlu motive etmek, bolbol kitap okumak, sosyal hayatın içinde yer almak, çalışmak, üretmek ve kendine bir meşgale mutlaka bulmak da önemli.

Bir Cevap Yazın


Yanıt vererek Hizmet Politikası kabul etmiş olursunuz.