Sağlık güvenceleri kaplıcaları kapsıyor mu?

Raporla
Soru

Lütfen bu soru ile ilgili eklemek veya paylaşmak istediğiniz düşüncelerinizi kısaca yazın.

Raporla
İptal

kaplıca için hastanelerden rapor alabilir miyim?

Cevap ( 1 )

  1. Lütfen bu cevabın neden rapor edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

    Raporla
    İptal

    ALİ TEZEL:

    Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) gereğince SGK emeklileri kaplıca tedavisinden, konaklama ve ekstra harcamalarını kendileri yapacaklar SGK’da faturalarını kendilerine ödeyecek ama bakın etrafa tek bir rakam telaffuz edilmiyor. Sanırsınız tüm fatura tutarınız ödeniyor.

    SUT’un “11. Kaplıca tedavileri” başlıklı maddesine göre;

    “(1) Kaplıca tedavileri için, resmi sağlık kurumlarınca fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekiminin de yer aldığı sağlık kurulu raporu düzenlenecektir. Sağlık kurulu raporunda tanı, önerilen tedavi, seans ve gün sayısı bilgilerinin yer alması zorunludur.

    (2) Kurumla sözleşmesi bulunan sağlık kurumları tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporu ile Kaplıca tedavisine gerek görülenler, Sağlık Bakanlığınca İşletme İzni Verilen Kaplıca Tesislerine müracaat edebilirler.

    Kaplıca tedavilerine ilişkin yol giderleri ve gündelikler sağlık kurulu raporuna dayanılarak karşılanacak olup ayrıca sevk formu aranmayacaktır. Ödeme işlemleri, tedavinin sağlanabildiği en yakın kaplıca tesisinin bulunduğu yerleşim yeri esas alınarak yürütülecektir. Raporda refakatin tıbben gerekli olduğunun belirtilmesi ve tedavinin yapıldığı tesis tarafından refakatçi kalındığının belgelenmesi halinde refakatçinin yol giderleri ve gündelikleri Kurumca karşılanır. Yol giderleri mutat taşıt bedeli üzerinden ödenir.

    (3) Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilmeyen kaplıcalarda tedavi görenlerin, kaplıca tedavilerine ait bedeller Kurumca karşılanmaz.

    (4) Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilen kaplıca tesisleri ile sözleşme yapılıncaya kadar kaplıca tedavilerine ait giderler, hasta tarafından karşılanacak olup tedaviye ilişkin fatura ve sağlık kurulu raporuna dayanılarak her bir gün için bir adet olmak üzere, SUT eki EK–8 Listesinde 702.020 kodu ile yer alan “banyokaplıca” bedeli hastaya ödenecek olup, SUT’ta yer alan diğer işlemler faturalandırılsa dahi bedelleri ödenmez.

    Ödenecek bedel sadece 2,40 lira

    SUT eki EK-8 de yer alan 702.020 kodlu Banyo-kaplıca bedeli ise inanamayacaksınız ama sadece 2,40 liradır.

    SUT’un ilgili bölümünü yukarıda verdim buna göre;

    Kaplıca tedavisi aşamaları

    1-Önce Resmi Sağlık Kurumu (Devlet ve Üniversite hastanesi) Sağlık Kurulundan kaplıca tedavisi gerekir diye rapor alacaksınız.

    2- Kendiniz en yakın (Sağlık Bakanlığınca ruhsatlı) kaplıcaya mutat vasıtalarla (Otobüs-minibüs) ile gideceksiniz.

    3-Kaplıcaya faturası karşılığında parasını sizler ödeyeceksiniz SGK’ya fatura getirip günlük 2,40 lira para alacaksınız.

    4-10 gün kaplıca tedavisi görmüşseniz SGK size günlüğü 2,40 liradan toplam 24 lira para ödeyecek.

    Yol gideri ve refakatçi bedellerini merak ediyor musunuz?

    Yine SUT gereğince, kaplıca tedavilerine ilişkin yol giderleri ve gündelikler sağlık kurulu raporuna dayanılarak SGK tarafından karşılanacak olup ayrıca sevk formu aranmayacaktır. Ödeme işlemleri, tedavinin sağlanabildiği en yakın kaplıca tesisinin bulunduğu yerleşim yeri esas alınarak yürütülecektir. Raporda refakatin tıbben gerekli olduğunun belirtilmesi ve tedavinin yapıldığı tesis tarafından refakatçi kalındığının belgelenmesi halinde refakatçinin yol giderleri ve gündelikleri Kurumca karşılanır. Yol giderleri mutat taşıt bedeli üzerinden ödenir.

    SGK’nın 2009/8 sayılı Genelgesi de ödenecek yol parası ve gündelikleri belli etmiştir ki;

    Ödenecek bedel;

    *İl dahilindeki sevklerde yani il ve ilçe arası veya (ilçe-merkez arası) 50,

    *İller arası sevklerde 100,

    gösterge rakamını devlet memurları aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu

    bulunacak miktar üzerinden gündelik verilmektedir. Memur aylık katsayısı ile 1 Temmuz 2009 gününden itibaren 0,05592’dir.

    Yani,

    İl içi günlük (50 X 0,05592=) 2,79 lira,

    İller arası günlük (10 X 0,05592=) 5,59 lira

    Gündeliğiniz var.

    Bu rakamların 1 Ocak 2009 ile 30 Haziran 2009 arasındaki tutarları da;

    İl içi günlük (50 X 0,053505=) 2,67 lira,

    İller arası günlük (10 X 053505=) 5,35 lira idi.

    Yatak parasını SGK ödemiyor

    Kaplıca tedavisi öngörülen birisine ve varsa refakatçisine SGK yatak parası ödememekte sadece günlük 2,25 lira kaplıca tedavi parası ile il-ilçe arası gidişlerde günlük 2,67 lira, iller arası gidişlerde 5,35 lira gündelik (yemek parası) ödemektedir. Bunlara ilave olarak da gidiş-gelişler için mutat vasıta ücreti ödenmektedir. Yatak parası ise SGK’ca ödenmemektedir.

Bir Cevap Yazın


Yanıt vererek Hizmet Politikası kabul etmiş olursunuz.