Genetik Hastalıkların Yol Açtığı Engellilik Türleri Neler?
RaporlaLütfen bu soru ile ilgili eklemek veya paylaşmak istediğiniz düşüncelerinizi kısaca yazın.
Engellilik Türlerinden Kısaca Bahsedebilir misiniz?
Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
Engellihaklari.com.tr Sitesi, engelli hakları ile ilgili her başlıkta farkındalık, sürdürülebilirlik savunuculuk, lobicilik ve arabuluculuk platformudur. Sitemize üye olarak aramıza katılarsanız soru sorabilir, cevapları okuyabilir, sorulara cevap vererek destek vererek hak temelli, kapsayıcı, sürdürülebilir ve adil eşitlikçi bir dünya için yanımızda olmuş olursunuz. Engellihaklari.com.tr Sitesi, Türkiye’nin ilk engelliler haber sitesi yasadikca.com ve engelli istihdamı ve engelliler kariyer ve insan kaynakları sitesi engelsizkariyer.com tarafından desteklenmektedir.
Cevap ( 1 )
Lütfen bu cevabın neden rapor edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.
Genetik hastalıklar, bir ya da birden fazla engellilik durumuna yol açabilir. Örneğin halk arasında cam kemik hastalığı olarak bilinen osteogenezis imperfekta, bedensel engele yol açar. Bunun yanında işitme kaybına, görme kaybına ve bazı sistemik hastalıklara yol açabilir.
Kişi, bir kaza sonucu bedensel bir engele sahip olabilir. Ya da ilerlemiş diyabet hastalığında damar sağlığı etkilenebilir ve uzuvların yetersiz beslenmesi sonucu yaralara, yaraların da iyileşememesi durumunda örneğin; ayak ampute edilebilir. Göz sağlığı da etkilenebilir ve görme kaybı gelişebilir.
Birçok hastalık, bir tür engele neden olabilir.
Nadir bir hastalık ya da kronik bir hastalık nedeniyle kişi, bir ya da birden fazla engele sahip olabilir.
Engellilik türlerine baktığımızda; zihinsel engellilik, bedensel engellilik, görme engellilik, işitme engellilik, psiko-sosyal engellilik (eski tabiri ile ruhsal hastalık nedeniyle engellilik), nörogelişimsel engellilik, dikkat eksikliği ve hiperaktivite engellilik sınıflaması içinde yer almaktadır.