Engelli Sözlüğü

Raporla
Soru

Lütfen bu soru ile ilgili eklemek veya paylaşmak istediğiniz düşüncelerinizi kısaca yazın.

Raporla
İptal

Yetersiz ve yanlış bilgiler ayrımcılığa neden olur. Yanlış kelimeler kullanmakta engellileri ve yakınlarını rencide eder. Günlük yaşamda kullandığımız bir çok kelime ise yanlış anlam ve ifadeler ortaya koymaktadır. Sizce engelli sözlüğü kapsamında doğru ve yanlış kelimeler hangileri?

Cevap ( 1 )

  1. Lütfen bu cevabın neden rapor edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

    Raporla
    İptal

    ENGELLİ SÖZLÜĞÜ

    Engellilik yetersiz ve yanlış bilgiler engelliler ve yakınlarını rencide ettiği kadar ayrımcılığa da neden olur. Engellilik ve engelliler hakkında tüm bilgiler çok önemlidir.

    Bu sözlük kendimizi zor duruma düşürmemek ve etrafımızdaki dostlarımızla daha iyi iletişim kurmamızda önemli bir rehber niteliğindendir.

    Çünkü bazen sadece bir kelime farklı şeyler ifade edebilmektedir. Okuyalım, öğrenelim ve yanlış kelime kullananlarında öğrenmesinde aracılık edelim.

    Sözcüklere dikkat etmek önemlidir
    Bir sözcüğün nasıl anlaşılacağını düşünmek önemlidir. Hiç istememize rağmen, kullanacağımız bir kelime karşı tarafı incitebilir. Oysa sözcükler insanlar arasında en iyi iletişim aracıdır. Bu yüzden kullanacağımız kelimeleri özenle seçmemiz önemlidir. Ancak sözcüklerin insandan insana farklı algılandığını da unutmayalım. Kullandığımız sözcüğün doğru olmasına her zaman çok fazla çaba göstermeliyiz.

    Doğru – Yanlış
    Engelli – Sakat, arızalı, işe yaramaz, kusuru olan, kader kurbanı,
    Zihinsel Engelli – Geri zekalı, mongol, spastik, zeka özürlü, moron, aklı yerinden gitmiş, kafadan kontak, manyak, tuğlası eksik
    Görme Engelli – Kör gözlü, gözsüz, görme duyusuz
    Serebral Palsi’li – Spastik, kasılan kimse, kasları bozuk
    İşitme Engelli – Sağır, kulak arızalı
    Ortopedik Engelli – Topal, kusurlu, eksik yanı olan kişi
    Kısa Boylu /Büyüme engeli olan kişi – Cüce
    Tekerlekli Sandalye Kullanıcısı – Tekerlekli Sandalye Bağımlısı/mahkumu
    Bedensel Engelli – Yatağa Bağımlı, bedeni eksik
    Engeli olan kişiler – Özürlü topluluğu, özürlü vatandaşlar

    Bazen düşünmek için zamana ihtiyacımız olur. Bu engelli sözlüğü rehberi engellilik ve kullandığımız kelimeler konusunda düşüncelerimize yön vermemizi sağlayacaktır. Lütfen okuyup arkadaşlarınızla paylaşıp, bu sözcükleri tartışınız.

    Not: Yukarıda yer alan sözcükler/kavramlar/kelimeler gelişime açıktır. Ayrıca bu sayfada tanıtım amaçlı engelli sözlüğünün sadece küçük bir kısmı yer almaktadır. 2012 yılında hazırlanan bu içeriğin hepsine Elma Yayınevi’nden çıkan Engellilerle 360 Derece İletişim kitabında ulaşabilirsiniz.

    Hazırlayanlar: Mehmet Kızıltaş, Prof. Dr. Resa Aydın – Engelsizkariyer.com, Yasadikca.com (2012)

Bir Cevap Yazın


Yanıt vererek Hizmet Politikası kabul etmiş olursunuz.