Babam onkoloji kliniğinde yatıyor, kemoterapi alıyor. Hastanede engelli raporu talep edebilir miyim?
RaporlaLütfen bu soru ile ilgili eklemek veya paylaşmak istediğiniz düşüncelerinizi kısaca yazın.
Babam, akciğer kanseri nedeniyle onkoloji kliniğinde yatıyor. Kemoterapi alıyor. 1 hafta sonra taburcu olacak. Hastanede yatarken engelli raporu çıkarılmasını talep edebilir miyim? Böyle bir hak var mı?
Bilgi alabilir miyim?
Cevap ( 1 )
Lütfen bu cevabın neden rapor edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanmış olan “SAĞLIK RAPORLARI USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE“nin “Engelli Sağlık Kurulu Raporları Raporların düzenlenmesine ilişkin açıklamalar” başlıklı 4’üncü bölümündeki “ÖTV istisnasından yararlanarak araç alımına yönelik Engellilik Sağlık Kurulu Raporlarında aşağıdaki hususlara dikkat edilir” başlıklı 3’üncü maddenin (e) bendinde; “Terör, kaza, maluliyet raporları hariç olmak üzere 3 (üç) aydan kısa süreli hastanede yatarak tedavisi devam eden kişiler ile yoğun bakımda tedavisi devam eden kişiler için engelli sağlık raporu düzenlenmez. Ancak yatarak tedavisi sonrası taburculuğu planlanan hastalara taburculuk öncesinde talep halinde engelli sağlık kurulu raporu düzenlenir.” ifadeleri yer almaktadır.
Hastanede yatarken hasta adına engelli sağlık kurul raporu düzenlenmesine ilişkin Yönerge’de bulunan tek açıklama yukarıdadır. Buna göre, babanız adına rapor düzenlenme amacı ÖTV istisnasından yararlanmak ise tekerlekli sandalye ya da sedye kullanır durumda olup olmadığına ve ilave teşhislerine bakılarak ve hastanede yattığı süre dikkate alınarak taburcu olmadan rapor düzenlenip düzenlenmeyeceğine karar verilmelidir.
Hastanede yatarken hakkında engelli sağlık kurul raporu düzenlenmesi için kişinin ya da yasal vasisinin/kanuni temsilcisinin, talebi, sorumlu hekime iletmeleri ve hastane evrak birimine dilekçe ile başvurmaları gerekir.
Yönergenin, yukarıda bahsi geçen maddelerinin tamamına, parantez içinde kalın punto olarak açıklama getirilmiştir:
(3) ÖTV istisnasından yararlanarak araç alımına yönelik Engellilik Sağlık Kurulu Raporlarında aşağıdaki hususlara dikkat edilir.
a) Hem alt, hem üst ekstremitede veya her iki alt veya her iki üst ekstremitede aynı veya farklı tür engelin bulunduğu durumlarda, ekstremitenin türü (alt/üst) ve yönü (sağ/sol) itibarıyla, her bir engel durumu ve buna karşılık gelen engel oranları ayrı ayrı belirtilir. (Kendisi, bu tür bir engele sahip olup özel tertibatlı araç alım hakkı olanlar için)
b) Raporun açıklama kısmına manuel vitesli bir taşıtın hareket ettirici aksamında (gaz, fren, debriyaj pedalı ve vites kolu) özel tertibat yaptırmadan taşıt kullanamayacak durumda olan engelliler için “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir.”, özel tertibat yaptırmadan kullanabilecek durumda olan engelliler için ise “özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur” ibarelerinden biri mutlaka yazılır. Bu iki ibare dışında, “özel tertibatlı araç kullanabilir”, “otomatik vitesli araç kullanabilir”, “otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade eden değerlendirmelere raporda yer verilmez. (Engelli kişinin kendisinin kullanacağı özel tertibatlı araç raporundan bahsediliyor)
c) Engellinin sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmasının gerektiği durumlarda raporun açıklama kısmına, “Sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanması gerekir” açıklaması yazılır. (Engelli kişinin tekerlekli sandalye ya da sedye kullanması halinde, yüksek tavanlı araç alımında ÖTV istisnası hakkı olduğu için; tekerlekli sandalye ya da sedye kullanan ve engel oranı %90 ve üzerinde olanlardan bahsediliyor)
ç) Raporun Zihinsel, Ruhsal, Davranışsal Bozukluklar bölümünde engelli puanı verilen kişilerde konulan tanılara açıklama olarak “vasi tayininin gerekip gerekmediği” ayrıca belirtilir. (ÖTV istisnalı araç alımında engel oranı %90 veya üzerinde olup örneğin; zihinsel yetersizliği olanlardan vasi belgesi isteneceğinden, bu madde söz konusu bölümden teşhis yazılanları kapsıyor).
d) Engelli raporlarına sürücü belge sınıfı, özel tertibat kodu, sürücü olunup olunamayacağına dair bir hüküm kesinlikle yazılmaz. (Bu madde, aracı kendisi kullanacak olan ve özel tertibat yaptırtması gereken kişiler içindir).
e) Terör, kaza, maluliyet raporları hariç olmak üzere 3 (üç) aydan kısa süreli hastanede yatarak tedavisi devam eden kişiler ile yoğun bakımda tedavisi devam eden kişiler için engelli sağlık raporu düzenlenmez. Ancak yatarak tedavisi sonrası taburculuğu planlanan hastalara taburculuk öncesinde talep halinde engelli sağlık kurulu raporu düzenlenir. (Terör eylemi ya da herhangi bir kaza sonucu hastanede yatanları ve haklarında maluliyet kararına ilişkin SGK’ya başvuranların alacakları raporlar, yoğun bakımda tedavisi devam edip haklarında taburculuk planı yapılmayanlar ve 3 aydan kısa süre hastanede yatanlar bu madde ile hastanede engelli sağlık kurul raporu düzenlenmesi hakkından hariç tutulmuştur.).