2022 sayılı kanun kapsamında 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz vatandaşlar ile özürlülere bağlanan aylığın kriterlerinde ne gibi değişiklikler olacak?

Raporla
Soru

Lütfen bu soru ile ilgili eklemek veya paylaşmak istediğiniz düşüncelerinizi kısaca yazın.

Raporla
İptal

2013 Haziran ayı itibari ile genişletilecek kriterler hakkında bilgi alabilir miyiz?

 

Cevap ( 1 )

  1. Lütfen bu cevabın neden rapor edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

    Raporla
    İptal

    2022 sayılı kanun kapsamında 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz vatandaşlar ile özürlülere bağlanan 119,61 TL tutarındaki muhtaçlık aylığının kriterleri değişiyor. Memur maaş katsayısının belli bir oranına göre aylık geliri 119,61 TL’nin altın kalanlara verilen bu desteğin şimdi kriteri asgari ücretin 3’te 1’ine yükseltiliyor. Böylece aylık 324 TL geliri olmayan kişilere 119,61 TL maaş bağlanacak.

    PUANLAMAYA YENİ FORMÜL

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri, halen, aylık 119,61 TL’den az geliri olanların muhtaç kabul edildiğine dikkat çekerek, bu kriteri yeniden düzenleyecek bir çalışma yapıldığını belirttiler. 2013 yılı başında çıkarılan yönetmelik değişikliği ile 2022 sayılı yasa kapsamında aylık alanların hak kazanma esasının puanlama formülü getirilmişti. Bu puanlama formülü kesinlik kazanıncaya kadar yönetmelik gereği gelir, servet ve harcamalar esas alınarak puanlama yapılıyor.

    Daha Fazla Kişi Yararlanacak

    Kanun taslağı ile getirilecek yeni düzenlemede, muhtaçlık aylığından yararlanma kriterinin yükseltilmesi üzerinde duruluyor. Bu kapsamda da kişi başı geliri memur maaş katsayısına göre asgari ücretin 3’te 1’i altında olan kişiler muhtaçlık aylığı almaya hak kazanacaklar. Bu durumda da bugün 1,5 milyon kişiye yaklaşan muhtaç, güçsüz ve özürlü kişilerden asgari ücretin 3’te 1’i olan 324 TL altında aylık geliri olanlar, 119,61 TL muhtaçlık aylığı almayı sürdürecek. Bu durumda da kriter yükseltilince, daha fazla kişinin alması sağlanacak.

    Kaynak: http://www.yasadikca.com

Bir Cevap Yazın


Yanıt vererek Hizmet Politikası kabul etmiş olursunuz.