Türk sinemasında engellilik neden duygu sömürüsü, acizlik vb. gibi yanlış görüntüler ve diyaloglarla işlenir?

Raporla
Soru

Lütfen bu soru ile ilgili eklemek veya paylaşmak istediğiniz düşüncelerinizi kısaca yazın.

Raporla
İptal

Türk sineması neden engelliler vb gibi sosyal ve toplumsal konularda yetersiz? Toplumun engelliye bakışını olumsuz etkilenmesini önlemekiçin neler yapılmalı?

Cevap ( 1 )

  1. Lütfen bu cevabın neden rapor edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

    Raporla
    İptal

    Seyirciyi ekrana ya da beyaz perdeye bağlamak için duyguları yönetebileceği sosyal ve toplumsal konuları acıklı acıklı ele alır. Oysa o filmi ya da sahneyi izleyen kişinin yaşam boyu etkilenmesi/kötü rol model olarak algılaması hiç hesap edilmez. Buna örnek Benim Dünyam filmi görme ve işitme engelli olan çocuğu dayakla terbiye eden öğretmen sahneleri… 19602lı yıllarda Black filmini o dönem ki yaşanan gerçek olayı yansıtılırken günümüzde çift engelliler dayak yolu ile eğitilmiyor. Oysa değişen gelişen yepyeni uygulamaları gösteremek aynı durumda olan her aile veya çevresinde benzer durumda olan çocuklara bakışı da değiştirebilirdi. ancak bu yapılmak yerine birebir kopyası yapıldı.

    Bu konuda fikirlerini aldığımız iletişimci akademisyenler içinde ne yazık ki dönem filmi olduğu için birebir uyarlanmasını doğru olarak savunuyorlar. Oysa bu ve benzer toplumsal içeriklerin rol model veya konunun yeni gelişmeleri yansıtması ile bilinçlenmeyi de tetikleyen sahne ve diyaloglarla geliştirilmesi de sağlanabilirdi.

    Ne yazık ki duygulara oynamak sinemamızda eski ve en etkili yöntem ve gelenek olarak devam ediyor. Umarım senarist ve yönetmenler sosyal ve toplumsal meseleleri daha gerçekçi ve toplumsal değişim dönüşüm ve kalıcı değere dönüştürecek şekilde yapabilirler. Engelliler konusunu doğru işleyen ve ne yazık ki gerçek manada örnek gösterebileceğimiz bir yapım yer almıyor. Oysa son yıllarda bir çok yapım olmasına rağmen.

    Toplumun engelliler ve engelliliğe profesyonellikten öte merhamet, duygusal ve lütufkar yaklaşmasının arkasında özellikle sinema ve dizi söktörünün bıraktığı kötü izleniminlerin de etkisi çok büyük.

Bir Cevap Yazın


Yanıt vererek Hizmet Politikası kabul etmiş olursunuz.